Kotiteatterijärjestelmä, mitä ottaa huomioon?

speakersTärkein osa kotiteatterijärjestelmää on sopivien kaiuttimien valitseminen. Kaiuttimia kannattaa aina testata etukäteen ajan kanssa jos mahdollista, myös jos ostaa valmiin kotiteatteripaketin. Ensiksi tulee miettiä mikä on kaiuttimien pääsääntöinen käyttötarkoitus, onko se musiikin kuuntelu vai elokuvien katsominen? Musiikkialbumien ja elokuvien äänimaailmat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, joten käyttötarkoitus on hyvä miettiä etukäteen ja myös pitää mielessä kaiuttimia testatessa. Elokuvia varten kannattaa myös panostaa bassotoistoon, sillä useissa elokuvissa on todella raskaita bassoääniä.

Eri kaiuttimet loistavat aina eri asioissa, kun yksi kaiutin loistaa rauhallisen musiikin toistossa, häviää se taas toisella osa-alueella, kuten kovaäänisen toimintaelokuvan ääniraidan toistossa. Toinen tärkeä seikka on se, mihin tilaan järjestelmä tulee. Onko kyseessä kerrostaloasunnon kohtuullisen pieni olohuone vai omakotitalon iso, avoin tila? Jos kyseessä on iso tila, ja haluat maata järisyttävän äänentoiston elokuvia varten, vaaditaan järjestelmältä potkua ihan eri tasolla. Jos taas kyseessä on kerrostaloasunnon olohuone, ja budjetti halutaan pitää kohtuullisena, kannattaa tutustua valmiiden pakettien valikoimaan. Varsinkin kerrostalossa rajoituksia järjestelmälle asettavat talonyhtiön meluvaatimukset: ainakaan subwooferia ei kannata mitoittaa yläkanttiin sillä se voi helposti aiheuttaa kränää naapurien kanssa – bassoääni nimittäin kulkee rakenteiden mukana yllättävänkin pitkälle, vaikka ääni ei edes tuntuisi kovalta.

Kaiuttiminen valinnan jälkeen pitää vielä löytää sopiva vahvistin. Vahvistimesta ei kannata tinkiä, sillä kun ostat kerralla laadukkaan vahvistimen, ei sitä tarvitse vaihtaa pitkään aikaan, jos ikinä. Kun liität kaikki kodin laitteesi kiinni suoraan vahvistimeen, saat uusista kaiuttimistasi täyden hyödyn irti, ja musiikin toistamiseen ei tarvita kuin älypuhelin kuulokeliitännällä! Moderneista vahvistimista löytyy myös useita sisäänrakennettuja toimintoja, kuten Spotify, jolloin musiikkia on mahdollista toistaa pelkkää vahvistinta käyttäen, ilman erillisiä laitteita. Tämä on tervetullut uudistus varsinkin henkilöille jotka haluavat pitää laitteiden määrän minimissä. Jos kyseessä on toinen ääripää joka kerää olohuoneeseensa kaikki laitteet, muinaisista pelikonsoleista lähtien, kannattaa vahvistinta hankkiessa varmistaa, että mallista löytyy riittävä määrä ulostuloja. Mikään ei ole sen ärsyttävämpää kuin että ulostulot loppuvat kesken, ja käyttääksesi tiettyä laitetta joudut muuttamaan kaapeleiden paikkaa.