Tässä ovat Suomen UMK-kappaleet!

Euroviisujen finaalit käydään tänä vuonna toukokuun 16. päivä Rotterdamissa Alankomaissa. Ennen varsinaisia kisoja suomalaiset viisufanit saavat kuitenkin jännittää, mikä artisti valitaan edustajaksemme tämän kevään kilpailuun. Uuden Musiikin Kilpailuun osallistuvat yhtyeet ja artistit edustavat kaikki hieman poikkeuksellisesti popgenreä, mutta kilpailusta ennakoidaan tänä vuonna historiallisen tasaista erittäin korkealaatuisten ehdokaskappaleiden ansiosta. 

Esittelemme tässä tekstissä kaikki Suomen ehdokkaat Euroviisuedustajaksi 2020. UMK-voittaja selviää 7. maaliskuuta, joten sinulla on nyt hyvää aikaa tutustua tämän vuoden ehdokkaisiin!

Aksel Kankaanranta – Looking Back

The Voice of Finlandista ponnistava, heleä-ääninen Aksel Kankaanranta on omiaan herkkänä tulkitsijana. Viimeistään Pyhimyksen Jättiläinen-kappaleen myötä suureen suosioon noussut Kankaanranta luottaa UMK-kappaleessaankin Chris Martin -tyyliseen ylärekisteriinsä ja maltilliseen – mutta vahvaan – kerrontaan. 

Looking Back kertoo nuoresta rakkaudesta, joka alkoi ja loppui liian aikaisin, liian nopeaa. “Vasta, kun katsomme taaksepäin, näet, mitä meillä todellisuudessa oli”, kappaleessa kuitenkin muistutetaan.

Catharina Zühlke – Eternity

Jos Loreen, Kate Bush ja Celine Dion yhdistettäisiin yhdeksi megatähdeksi, lopputulos kuulostaisi tältä! Zühlke ei ole UMK-kisojen ensikertalainen: ensimmäisen kerran hän osallistui kilpailuun jo 2017 kappaleella Perfect Villain. Aikoinaan Idols-ohjelmassa tutuksi tullut laulajatar laulaa kovaa ja korkealta, mutta omaa samalla Euroviisuille tyypillisen dramaattisen ulosannin.

Hieman ysärimäistä henkeä uhkuva Eternity on nimensä mukaisesti rakkaudentunnustus sille maailman tärkeimmälle henkilölle: annan kaikkeni sinulle, ikuisiksi ajoiksi.

lähde: Wikimedia Commons. Kirjoittaja: Akinranbu

Erika Vikman – Cicciolina

Italialaisesta aikuisviihdetähdestä ja poliitikosta kertova kappale on yksi UMK:n räväköimmistä poppijytistä. Biisi noudattelee kaikkia listahittien luomiselementtejä: siinä on selkeä säkeistöjako, hyvä rytmi, mukaansatempaava melodia ja sopivasti punan poskelle nostava sanoitus. Kappaleen suosiota ei ainakaan laske se, että Cicciolina itse (oikealta nimeltään Ilona Staller) ilmoitti pitävänsä biisistä kovasti!

Nähtäväksi jää, pääseekö Vikman näkemään Euroviisumaailman niin kauniina kuin Cicciolina kokee elämänsä naisen UMK-kappaleessa.

F3M – Bananas

Vaikka tällä kappaleella ei Euroviisuihin mentäisikään, ovat Miara, Baby O ja Vivi luoneet melkoisen hitin kesäfestareille! Bananas-biisiä ei todellakaan uskoisi ensimmäiseltä, eikä toiseltakaan, kuulemalta suomalaiseksi kappaleeksi. Onko se sitten Euroviisujen kannalta hyvä vai huono asia, sen voi jokainen itse päättää.

Reggaeta, R’n’B:tä ja poppia yhdistelevä kappale ei takuulla jätä ketään kylmäksi. Eksoottinen tyttötrio höystettynä feminismillä ja elämänilolla – kukapa tätä ei rakastaisi!

Sansa – Lover View

Sansan UMK-kappale on ihanan positiivisesta ja vaahtokarkkimaisen makeasta sanomastaan huolimatta ehdokasbiiseistä tasapaksuin, mutta se voi olla jopa kappaleelle eduksi: laulajattaren viattoman käheä ääni yhdistettynä yökerhomaisen utuiseen syntikkataustaan luo kokonaisuuden, johon vaan yksinkertaisesti uppoutuu.

Lover View ei tarjoa suuria nousuja, droppeja tai revittelyitä, mutta tanssijalan se kyllä saa liikkeelle!

TIKA – I Let My Heart Break

TIKA, eli Tika Sevón Liljegren, voitti Suomen X-Factorin vuonna 2018 – osuvasti juuri Saara Aallon tiimissä, sillä TIKAn laulu muistuttaa monilta osin erehdyttävästi Aallon tulkintaa. UMK-kappale sopiikin naiselle erinomaisesti: I Let My Heart Break voisi löytyä yhtä lailla seuraavan Disneyn prinsessaleffan soundtrackiltä!

TIKA tulkitsee eron jälkeisestä aallonpohjasta kertova kappaleen eeppisellä ja vahvalla otteella. Teknisesti taitava äänenkäyttäjä ansaitsisi eittämättä paikkansa Euroviisuissa, mutta onko kappale kuitenkaan tarpeeksi erottuva kisapaikan lunastamiseen?