Ulkokaiuttimet kesän juhlia varten

Outdoor SpeakersKesä on tuloillaan, terassi on katettu, mutta vielä jotain uupuu täydellisistä kesäjuhlista – tarvitaan vain ulkokaiuttimet musiikin toistoon, ja juhlat voivat alkaa! Oli kyseessä sitten rippijuhlat, saunailta tai vaikka kesätanssit, musiikin kuuntelun ei tarvitse rajoittua sisätiloihin. Aina voi tietenkin tuoda terassille sen vanhan CD-soittimen, mutta kestävämpää ratkaisua hakevien kannattaa tutustua ulkokaiutintarjontaan. Suomen hyvin vaihtelevat kesäkelitkään eivät ole ongelma, sillä ulkokaiuttimet on suunniteltu kestämään myös pohjoisen sääoloja. Ulkokaiuttimet kestävät laadusta riippuen lämpötilojen vaihteluja, kosteutta, auringon UV-säteilyä ja jopa suoraa sadetta. Ulkokaiuttimia suositellaan käytettäväksi myös jos haluaa asentaa äänentoiston saunatiloihin, sillä normaalit kaiuttimet eivät välttämättä kestä tilojen kosteusvaihteluita.

Ulkokaiuttimia on markkinoilla satoja erilaisia, halvimpien mallien hinnat lähtevät muutamista kymmenistä euroista ja kipuavat aina satoihin euroihin. On olemassa myös langattomia malleja langallisten lisäksi. Jos tarkoitus ei ole asentaa kaiuttimia kiinteästi esim. seinään tai kattoon, tai jos kaiuttimien paikkaa haluaa vaihdella, tulisi langattomien kaiuttimien olla ensimmäinen vaihtoehto. Kuten muunkin elektroniikan kanssa, halvinta ei välttämättä kannata aina ostaa, ellei halua uusia kalustoa joka kesä. Halvimpien kaiuttimien äänenlaatuun myös pettyy helposti eikä usein kaiuttimista myöskään saa irti suurta tehoa, ja äänenvoimakkuus voi jäädä toivottua heikommaksi. Hyvä tapa aloittaa projekti on ensiksi miettiä, mihin kaiuttimet aikoo asentaa. Tämän jälkeen on helpompi miettiä vaatimukset sille, minkälaisia olosuhteita kaiuttimien tulisi kestää. Jos asentaa kaiuttimet terassin katoksen alle siten, että ne ovat suojassa suoralta auringon paisteelta ja sateelta, ei kaiuttimilta vaadita niin paljoa kuin täysin suojaamattomassa tilassa. On myös olemassa suoraan maahan asennettavia kivikaiuttimia ja jopa maahan upotettavia malleja. Tämänlaiset mallit sopivat erityisesti puutarhakäyttöön.

Ulkokaiuttimiin pätevät samat perussäännöt kun normaaleihinkin kaiuttimiin, eli mitä suurempi kaiutin on, sitä kovempaa sillä voi soittaa musiikkia ja sitä parempi kaiuttimen bassotoisto on. Varsinkin avoimissa ulkotiloissa tulee ottaa huomioon tehovaatimukset, pienikokoiset kaiuttimet voivat olla auttamattomasti aivan liian tehottomia, varsinkin jos musiikista haluaa nauttia piha-askareiden lomassa. Hyvä nyrkkisääntö on siis valita mahdollisimman suuri tilaan sopiva kaiutin, joka myös täyttää vaaditut ulkonäkökriteerit.