Paras äänentoisto videopelejä varten

Videopelaamisesta on tullut kiistämättä yksi aikamme tärkeimmistä ilmiöistä ja vapaa-ajan viettämisen tavoista. Viimeistään vuoden 1994 joulumarkkinoille Japanissa julkaistu Sonyn ensimmäinen PlayStation-konsoli teki pelaamisesta globaalisti hyväksytyn ilmiön meille kaikille, siis muillekin kuin pienille pojille ja aikuisnörteille.

Pelaamisen vallattua nykyisen kaltaisen merkittävän osan kulttuuristamme, ei ole mikään ihme, että siihen on alettu panostaa entistä enemmän oheistuotteiden muodossa. Enää ei riitä pelkkä pelikonsolin kytkeminen televisioon tai pelkkä pelin lataaminen PC:lle: esimerkiksi pelinäppäimistöt ja -tuolit ovat hyvä esimerkki tästä. Äänentoistoon on niin ikään alettu panostaa yhä vakavammin. Tutustummekin tässä jutussa tiiviisti parhaisiin markkinoilla oleviin äänentoistojärjestelmiin videopelejä varten.

Simulaattoriharrastajat edelläkävijöinä

Erilaisten simulaattoripelien harrastajat ja tekijät ovat aina satsanneet realismin tavoitteluun jo pitkään. Lentosimulaattorit ja autourheilupelit ovat tästä parhaita esimerkkejä. Monien ralli- ja autopeliharrastajien kokoamat laitekokonaisuudet muistuttavat parhaimmillaan todella läheisesti oikealla autolla ajamista, sillä ratti- ja poljinohjaimet ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana todella merkittävästi.

Rallisimulaattoreita pääsee kokeilemaan monen kaupallisenkin toimijan tiloissa, mutta harrastuksesta kiinnostuneelle löytyy myös suhteellisen edullisia tapoja päästä kiinni harrastukseen. Usein pohjalla toimii DiRT Rally -rallipeli tai Assetto Corsa -katurata-autoilupeli, iRacingin ja TrackManian ollessa todella realistista kokemusta kaipaavien suosikkeja. E-urheilussa ralli vedonlyönti ei ole vielä niin suosittua kuin vaikka CS:GO- tai Dota 2 -vedonlyönti, mutta kuitenkin nousussa.

Kotikutoisissa itse rakennetuissa ajosimulaattoreissa äänentoistossa käytetään usein laadukkaita kuulokkeita, esimerkiksi AKG:n tai Sennheiserin tuotteita, mutta markkinoilla on myös pelituoleja, joissa on sisäänrakennettu äänentoisto. Yksi esimerkki näistä ovat AFM-tekniikkaa käyttävät X Rocker -pelituolit, joita on saatavilla sekä 2.1- että 4.1-kanavaisella äänentoistolla.

Parhaat laitteistoratkaisut

Haettiinpa sitten simulaattorimaista kokemusta tai vain immersiivistä kokemusta niin sanottuja ”tavallisia pelejä” varten, surround-ääni on se, mitä moni harrastukseensa vakavasti suhtautuva pelaaja etsii. Kuulokkeet ovat hyvä ja suhteellisen edullinen ratkaisu, mutta pidemmissä peli-istunnoissa enemmän tai vähemmän epämukava vaihtoehto.

Edullista 5.1-äänentoistojärjestelmää etsivälle on tarjolla lukuisia hyviä vaihtoehtoja. Erittäin suosituksi valmispaketiksi on noussut niin PC- kuin konsolipelaajienkin keskuudessa Q Acoustics 3000 Series 5.1 Cinema Pack -järjestelmä. Subwooferin sisältävän paketin voi saada parhaimmillaan jo 120 euron hintaan. Vahvistinta tämä paketti ei tosin sisällä, joten budjetti kaipaa hieman enemmän liikkumavaraa.

Pelaajan kannalta etenkin FPS-pelien tarjoama kokemus nousee 5.1-äänentoistojärjestelmällä aivan uudelle tasolle, eikä vastustajan pelaajien paikallistaminen äänen perusteella ole enää vaikeaa. Varsinkin näitä pelejä yhtään vakavammin pelaavien ja pitkiä pelisessioita harrastavien kannattaa jo oman menestyksensä takia harkita surround-äänentoistojärjestelmän hankintaa laadukkaiden kuulokkeiden täydentäväksi vaihtoehdoksi.

Soundbarit ovat nousseet elokuva- ja TV-harrastajien lemmikeistä myös aivan tavallisten kuluttajien hankintalistoille. Soundbar on mainio vaihtoehto heille, jotka eivät esimerkiksi tilanpuutteen takia halua tai voi hankkia täydellistä 5.1-kaiutinjärjestelmää. Nopeatempoisten viihdepelaajien tarpeisiin soundbar-kaiuttimet ovat enemmän kuin riittävä valinta. Pelikäyttöön ei tarvita kalliita monen huoneen järjestelmiä, joten esimerkiksi sellaiset soundbarit kuin Creative Sound BlasterX Katana tai Philips Fidelio B1/12 ovat mainioita vaihtoehtoja.

Etenkin PC-pelaajille kuulokkeet ovat yhä edelleen se ykkösvalinta, mutta tätä nykyä myös PS4- ja Xbox One -pelaajat ovat merkittävä kuluttajaryhmä kuulokkeiden valmistajille. Markkinoilla onkin runsaasti valinnan varaa juuri pelikäyttöön suunniteltujen kuulokkeiden suhteen, ja vähintään yhtä runsaasti on myös tyhjää markkinointipuhetta. Useimmat pelaajat tarvitsevat myös hyvälaatuista mikrofonia verkkoympäristössä kommunikointiin, mikä tekee vertailusta eri tuotteiden välillä tavallista vaikeampaa.

Oikeiden kuulokkeiden valitseminen on paljolti kiinni tarpeistasi ja pelaamiesi pelien genreistä, mutta laadusta tinkimättömälle kuluttajalle voidaan suositella ainakin SteelSeries Arctis Pro Wireless- ja Astro A50 Wireless -kuulokkeita. Näiden ovh on kuitenkin useamman sadan euron luokkaa. Budjettivaihtoehtoa etsivät voivat suunnata katseensa SteelSeries Arctis 1 -kuulokesettiin, jonka voi parhaimmillaan löytää verkosta alle 50 euron hintaan.