Videotykin ja kankaan asentaminen

Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta videotykin tai kankaan asentamisesta, voi prosessi aluksi tuntua hankalalta. Perusperiaatteet eivät kuitenkaan ole monimutkaisia ja todennäköisesti jo ennen laitteen hankintaa, olet hahmotellut suurpiirteittäin mihin aiot sijoittaa kankaan, sekä itse tykin. Kuitenkin mielessäsi on varmasti useita kysymyksiä. Mikä tulisi asentaa ensin, miten pitkä etäisyys tulisi jättää tykin ja kankaan väliin, sekä mikä on paras tapa asentaa itse videotykki? Älä kuitenkaan murehdi, kyse ei ole rakettitieteestä, aihe vaan vaatii hieman perehtymistä.

Kankaan paikan valitseminen

Ensimmäinen tehtävä on valita paikka kankaalle. Useimmiten vaihtoehtoja ei ole monia, käytännön syistä, mutta tärkeää olisi yrittää löytää paikka, johon ei ainakaan kohdistu suoraa auringonvaloa. Mitä enemmän valoa kankaaseen kohdistuu, sitä heikompilaatuiseksi videotykin kuva jää.

Kun paikka on löytynyt, tulee määrittää sopiva korkeus. Suosittelemme, että jätät kankaan alareunan ja lattian väliin 60-90 cm välin. Jos sinulla on kuitenkin elokuvateatterityyliin useita penkkirivejä, silloin kangasta kannattaa nostaa hieman ylemmäksi. Kun olet huolellisesti mitannut paikan kankaalle, voit asentaa kankaan käyttäen kankaan mukana tulleita ohjeita.

Videotykin paikan valitseminen

video projectorSeuraavaksi valitaan paikka videotykille. Tämä on haastavampaa, sillä huomioon tulee ottaa videotykin kuvan optimaalinen etäisyys sekä mahdolliset linssistä johtuvat väärentymät.

Ensiksi kannattaa aloittaa etäisyyden mittaamisella. Kokeile, miltä tykin kuva näyttää eri etäisyyksiltä. Jos olet liian lähellä seinää, jää kuva liian pieneksi kankaaseen verrattuna. Jos taas olet liian kaukana, on kuva kangasta suurempi. Etsi siis sopiva etäisyys ajan kanssa. Huomioi kuitenkin, että mitä lähempänä videotykki on, sitä paremmilta värit näyttävät. Tykkiä ei siis kannata asentaa liian kauas, tärkeää on löytää kompromissi värien ja kuvakoon väliltä.

Videotykin asentaminen

Jäljelle jää itse videotykin asentaminen. Jos videotykkiä käytetään satunnaisesti ilman kangasta, ei tykkiä tarvitse asentaa, mutta jos tarkoituksena on elokuvateatterimaisen tunnelman saavuttaminen, on paras asentaa videotykki kattoon. Markkinoilla on useita erilaisia kiinnikkeitä, ne kaikki kuitenkin toimivat samalla periaatteella. Halpojen kiinnikkeiden kanssa helposti törmää ongelmiin säätömahdollisuuksien kanssa, eikä hienosäätö ei välttämättä onnistu halutulla tavalla. Asennuksesta ei kannata tinkiä, joten älä osta halvinta mallia, ja ennen ostopäätöksen tekoa tutustu muiden käyttäjien kokemuksiin ja arvosteluihin internetin foorumeilta.