Mistä kotiteatteri koostuu

Ennen vain harva uskalsi haaveilla elokuvateatterimaisen tunnelman saavuttamisesta kotona, varsinkaan jos ei ollut lottovoittaja. Teknologia on kuitenkin kehittynyt huimaa vauhtia, ja elektroniikan hinta on suorastaan romahtanut: kun ennen kuvaputkitelevision hinnalla sai täysin kelvollisen auton, irtoavat nyt laadukkaat jättiruudut ja videotykit varsin kohtuullisin hinnoin. Audiovisuaalisista elämyksistä nauttiakseen ei enää tarvitse raahautua elokuvateatteriin, lisäksi laadukasta kotiteatteria kelpaa käyttää myös musiikin kuuntelussa. Kotiteatteri koostuu seuraavista palasista.

Ääni

5.1 systemPerinteisesti kotiteatterin ääni tulee kuudesta eri kanavasta, eli puhutaan 5.1-järjestelmästä. Yksi kaiuttimista on subwoofer, jonka tehtävä on toistaa matalia ääniä, joita varsinkin toimintaelokuvissa käytetään paljon. Viisi jäljelle jäävää kaiutinta toistavat muut äänet, näistä kaksi sijoitetaan huoneen takaosaan ja kolme eteen. Nykyisin kotiteattereita on tarjolla myös 7.1- ja 9.1-järjestelminä, joka tarkoittaa kaiuttimien lukumäärän kasvamista.

Kuva

Terävä ja hyvälaatuinen kuva on tärkeä osa kotiteatterielämystä; visuaalinen puoli on kaikki kaikessa elokuvia katsoessa. Vielä joitain vuosia takaperin videotykkien hinnat olivat korkeita ja varsinkin lamppujen uusiminen oli kallista, mutta hinnat ovat tulleet alas niin kovaa vauhtia, että moni päätyy hankkimaan videotykin. Videotykin avulla saat ammuttua seinälle television ruutua huomattavasti suuremman kuvan, mutta huonona puolena videotykki vaatii kuitenkin aina hieman ylimääräistä työtä. Seinälle tulee asentaa kangas ja kaapelointi voi olla haasteellista, lisäksi myös pimennysverhoja saatetaan tarvita.

Viihdekeskus

Harvalle riittää pelkkä television tarjonta, joten lisäksi tarvitaan jonkinlainen viihdekeskus toistamaan elokuvat sekä musiikki. Uudet televisiot tarjoavat sisäänrakennettuina useita toimintoja, kuten elokuvien suoratoistoa, mutta useimmiten lisäksi televisioon kytketään joko tietokone tai pelikonsoli. Pelikonsolit ovat hinnaltaan ja toiminnoiltaan varsin kilpailukykyisiä viihdekeskuksia, ne toistavat Blu-ray elokuvat, tarjoavat kaikki yleisimmät suoratoistopalvelut, kuten Netflixin sekä Youtuben, unohtamatta itse videopelejä, jotka todella pääsevät arvoonsa kotiteatterin kautta pelattuina.

Vahvistin

Kotiteatterin keskeisin komponentti on aina vahvistin. Vahvistimen suhteen ei kannata tinkiä, sillä kun kerran ostaa laadukkaan vahvistimen, ei uutta tarvita. Vahvistimeen kytketään kaikki kuva- sekä äänilähteet, aina televisiosta pelikonsoliin. Tämän jälkeen kaikki laitteet voivat hyödyntää kotiteatterin kaiutinjärjestelmää. Musiikkisoittimeksi riittää, kun kytkee vahvistimeen älypuhelimen! Myös vahvistimissa on nykyisin sisäänrakennettuja ominaisuuksia, kuten Spotify, joten musiikin toistamiseen ei välttämättä edes tarvita erillisiä laitteita.